Spaanse worsten

Wat zijn en waarom Spaanse gedroogde worsten?

Spaanse gedroogde worsten, zoals chorizo en salchichon (metworst of Spaanse salami) zijn over de hele wereld bekend om hun authentieke smaak. Dat komt door de ambachtelijke bereiding en rijping aan de open lucht maar ook omdat vaak het vlees van het Iberico of Iberisch (zwarte) varken wordt gebruikt. Een ander, meer wilder, ras dan het Nederlandse blanke varken met een diepere smaak.

Daarnaast is Spanje zo'n 14 keer groter dan Nederland waardoor de varkens in alle rust en ruimte kunnen scharrelen in de grote weiden wat de smaak natuurlijk ten goede komt. Haal deze diepe smaken nu zelf in huis en proef het verschil!

Chorizo Iberico of Salchichon Iberico?

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden omdat smaak zeer persoonlijk is. In ieder geval leveren wij Spaanse gedroogde worsten die gemaakt zijn van het vlees van het Iberico of Iberisch varken. Dit varken of althans het vlees heeft een absoluut diepere smaak dan het blanke varken, zoals in Nederland bekend is. Maar ook in vergelijking met het Duroc varken. Het Duroc varken is gefokt voor een hogere vleeskwaliteit en kent daardoor ook weer een eigen, bijzondere smaak.

Spanje kent natuurlijk ontzettend veel soorten gedroogde worst, net zoals Nederland, maar Spanje is minstens 14 groter dan Nederland en slechts 44 miljoen inwoners. Dus t.o.v. Nederland is er ontzettend veel ruimte of natuur. Iedere streek of provincie kent wel een eigen worst. Wij hebben gekozen om de bekendste worsten te leveren, onder andere de Chorizo Iberico en de Salchichon Iberico, bereid van het Iberisch varken wat zorgt voor de unieke smaak.

Chorizo Iberico is er in twee varianten, picante (pikant) en dulce (zoet). De laatste wordt eigenlijk als de standaard beschouwd en heet daarom vaak gewoon Chorizo. Deze worst heeft sowieso een eigen smaak wat komt door het gebruik van gedroogde en gerookte, rode paprikapoeder. De smaak is ongekend en typisch Spaans want van origine kent Chorizo geen gelijke variant.

Salchichon is in feite hetzelfde als Chorizo behalve dat hier geen gebruik wordt gemaakt van de gedroogde en gerookte paprikapoeder. Daarom wordt deze worst soms wel Chorizo blanco genoemd. De smaak is ietwat te vergelijken met een Nederlandse gedroogde worst van ambachtelijke kwaliteit. De smaak is echter wat dieper door het vlees van het Iberico varken.

Ideaal als tapas of amuse

In Andalusië of Spanje wordt een stukje Chorizo of Salchichon graag geserveerd als tapas. Een klein Hartog hapje van goed brood en gedroogde worst bij een glas goede wijn of een ijskoud biertje. De combinatie van een drankje een tapa is onovertroffen. Ook is deze gedroogde worst ideaal voor een amuse of daarin verwerkt. De culinaire mogelijkheden zijn ongekend.


Buen aproveche! - Eet smakelijk!

- Andalusieshop.nl

Chorizo + Salchichon Iberico (Spaanse worst)

Chorizo + Salchichon Iberico (Spaanse worst)

11,95

Twee heerlijke, gedroogde Spaanse worsten. Een Chorizo worst en een Spaanse metworst (elk 250 gr. = .....

Chorizo Iberico (Spaanse worst)

Chorizo Iberico (Spaanse worst)

11,95

Twee heerlijke, gedroogde, licht pittige, Spaanse, chorizo worsten (elk 250 gr. = 500 gr. totaal). D.....