Eindelijk is je Spaanse Serrano of Iberico ham binnen maar hoe moet je deze nu bewaren? Belangrijk om te weten is dat de hammen uit Spanje gewoon in de openlucht van de bodegas afgehangen worden. Geen koeling of speciaal afgesloten ruimtes komen daar aan te pas. Een ambachtelijke methode die al eeuwen wordt toegepast. Daarnaast krijgt de ham zijn typische smaak door het proces van rauw vlees pekelen, al dan niet met kruiden, om daarna maanden, soms meer dan drie jaar, te rijpen in een bodega. Lees hieronder de beste tips, trucs en adviezen hoe jij een Spaanse Serrano of Iberico ham het beste kan bewaren.
Bewaren op een droge, koele en donkere plek
Wanneer jij de Spaanse Serrano of Iberico ham in ontvangst heb genomen, dan is het belangrijk om de ham onmiddellijk uit de verpakking te nemen. Daarna hang je de ham, middels het bijgeleverde touw, aan de hoef in een enigszins donkere, bij voorkeur droge, ruimte. Bij voorkeur vrij van vliegen of ongedierte maar je zal zien dat vliegen de ham links laten liggen.
De hammen van Andalusieshop.nl worden altijd vacuüm verpakt geleverd. In dit geval hoef je de ham niet onmiddellijk uit de verpakking te nemen. Je kan de ham in de vacuüm verpakking laten zitten tot het moment van aansnijden.
Bewaartemperatuur min. 18 en max. 22 graden
De ideale temperatuur om de Spaanse Serrano of Iberico ham te hangen is tussen de 18 en 22 graden. Maar hierbij is de vochtigheid en de luchtstroom heel belangrijk. Vrees niet als de temperatuur boven de 22 graden komt want in Spanje liggen de temperaturen vele malen hoger. De ham zal alleen sneller uitdrogen. Zet bij temperaturen ver boven de 22 graden er eventueel een ventilator erbij, die zorgt voor een luchtstroom in de ruimte. De Spaanse Serrano of Iberico ham kan uitstekend tegen lage temperaturen. Bij temperaturen onder 18 graden verloopt het rijpingsproces veel langzamer en kan het vet van de schil ietwat ranzig worden. Ook hier geldt dat de temperaturen in Spanje in de winter gemakkelijk richting richting het vriespunt kunnen komen in de nacht.
Nooit in de koelkast bewaren
Een koelkast is niet goed voor een Spaanse Serrano of Iberico ham. Daarentegen moeten plakjes, gesneden ham of ham waar het bot uit is gehaald wel in de koeling bewaard worden. Maar een (aangesneden) ham met eigen bot hang je, zoals hiervoor beschreven, hangend met de hoef naar boven op een droge, koele en donkere plek.
Bewaren aangesneden Serrano en Iberico ham
Een aangesneden ham droogt nu eenmaal (sneller) uit. Je kan dit proces vertragen door de weg gesneden 'schil', de vetlaag om bij het hamvlees te komen, te bewaren. Nadat je klaar bent met de ham plaats je de stukken schil weer terug. Als je de ham weer gaat hangen dan kan je de stukken schil bevestigen met tandenstokers of een beetje huishoudfolie. Zorg er absoluut voor dat de ham wel kan blijven ademen. Je kan de aangesneden ham natuurlijk ook in de hamhouder bewaren. Heb je geen 'schil', de weggesneden vetlaag, of heb je die per abuis weg gegooid? Neem dan een keukenrol en vouw het papier net zo groot als het aangesneden gedeelte. Drenk dit papier goed in een neutrale olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, en leg dit op het aangesneden gedeelte van de ham. Gebruik nooit olijfolie omdat dit een olie is met een eigen, intense smaak. Dit komt de smaak van de ham niet ten goede.
Buen aproveche! - Eet smakelijk!
- Andalusieshop.nl